Učesnici projekta „Apatin moj grad“ posetili Sontu

30.04.2018.

Prvi deo projekta se polako bliži kraju. Posetom Sonti apatinski srednjoškolci su zvanično obišli sva sela opštine Apatin.

Za ovu priliku proputovanje je počelo u tradicionalnoj šokačkoj kući. Od domaćina Ivana Andrašića, autora knjige "Izgradnja kuća nabijača u Sonti u XX. stoljeću", čuli smo najinteresantnije podatke o životu u ovakvim kućama: šta se radilo u prednjoj a šta u srednjoj sobi, gde je i sa kim spavala devojka za udaju, kako se delila imovina sinovima naslednicima, zbog čega je u sonćanskom ataru postojao veliki broj salaša, šta je stara Sonta i gde se nalazila itd. Na istom mestu smo čuli i zanimljivu priču iz književnog dela “Divani iz Sonte” spisateljice Ruže Silađev, koja je istu i pročitala. Za kraj prvog dela posete obratila nam se sonćanska slikarka Ana Tudor koja je naslikala jedinstvenu sliku Dunava u dužini od 1km. Ana nas je i ugostila u svom domu gde joj se nalazi atelje, pa smo pored fantastičnih slika imali priliku probati i ukusna, domaća peciva.

Sledeća “stanica” bila je biblioteka gde nam je Stipan Silađev predstavio jedinstvenu zbirku insekata, uglavnom leptira, koja broji gotovo 1000 primeraka.

U katoličkoj crkvi Svetog Lovre, koja je građena od 1807. do 1812. videli smo veliku sliku mučenika Svetog Lovre, koja se nalazi kod glavnog oltara, a koja je prenešena iz crkve iz stare Sonte.

Posebno zanimljivo je bilo u sonćanskom kulturnom centru gde su nam članovi KUD-a Ivo Lola Ribar predstavili berbanske običaje – običaje pri berbi grožđa. Ovom prilikom smo se upoznali sa narodnim nošnjama, muškim, ženskim, radnim i paradnim, saznali smo i šta je plećak ali i šta su Kranjac i Valpovo i kako se primiro rivalitet između njih.

Poseta Sonti se završila uživanjem u sjajnom, tradicionalnom Čobancu od jagnjetine i torti.

Pred apatinskim srednjoškolcima je još jedan izlet u SRP Gornje Podunavlje čime se završava prvi deo projekta, nakon čega će se stupiti sumiranju viđenog, istraživačkom radu i izradi promotivnih filmova područja.

Pročitajte još