Medicinske indikacije i noviteti u lečenju - Banja Junaković Apatin

28.07.2020.

Specijalna bolnica za rehabilitaciju “Junaković” Apatin koja raspolaže sa 140 postelja, pruža usluge medicinske rehabilitacije osobama obolelim od neuroloških oboljenja, reumatskih i ortopedskih oboljenja.


Novina je da se Uredbom Vlade Republike Srbije od oktobra meseca u Specijalnoj bolnici “Junaković” sprovodi edukativni program prevencije nastanka i razvoja komplikacija kod osoba obolelih od šećerne bolesti, starijih od 18 na insulinskoj terapiji. Program obuhvata dijagnostiku, terapiju, fizičku aktivnost, pravilnu ishranu i edukaciju pacijenata. Program traje 10 dana i finansiran je od strane Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Pravo na njega imaju svi oboleli od šećerne bolesti, na insulinskoj terapiji, jednom u svakoj kalendarskoj godini.


Medicinske terapije se zasnivaju na individualnom pristupu svakom pacijentu, u odnosu na dijagnozu, kliničku sliku, želje i potrebe pojedinca. Pacijentima je na raspolaganju hidroterapija, kinezi i radna terapija, elektroterapija, termoterapija i terapija mineralnim blatom.

Hidroterapija predstavlja tretman korišćenja termo-mineralne vode u terapeutske svrhe, koja blagotvorno i izrazito pozitivno deluje na koštano-mišićni sastav. Zbog svojih specifičnosti mineralna voda može da se koristi i kao pomoćno lekovito sredstvo u vidu inhalacije kod hroničnih obstruktivnih bolesti pluća, kao i kod lečenja ginekoloških oboljenja kod žena i bračnog steriliteta.
Termomineralna voda iz izvora Banje Junaković spada među natrijum hloridno-hidrokarbonatne i slabo sumporovite vode. Ovakve vode se sreću na teritoriji Srbije i imaju dugu tradiciju primene u balneološkoj praksi. Voda sadrži malo CO2 u gasovitom stanju tako da se ne može svrstati u ugljeno kisele vode. Izmerena granična vrednost sulfida (0.9mg na 1 litar vode) ima balneološki značaj, te ovu vodu svrstava u kategoriju sulfidnih i mogu joj se pripisati indikacije sulfidnih voda.
Temperatura vode u bazenu i kadama je 35ºC . 

Vode Banje Junaković potiču sa dubine od 700 m i dostižu temperaturu od 50ºC. Po svom kvalitetu spadaju u isti red kao i one u Karlovim Varima, Harkanju i Lipiku.

Kombinacijom hidroterapije i grupnih ili individualnih vežbi u terapijskom bazenu ili hidromasažnim kadama, pod kontrolom terapeuta, postižu se odlični rezultati u lečenju reumatskih, neuroloških i ortopedskih oboljenja.

Kineziterapija predstavlja primenu pokreta u lečenju bolesnika. Ona je osnova funkcionalnog lečenja i osposobljavanja pacijenta nakon povreda i bolnih stanja. Bez kineziterapije se ne može zamisliti lečenje povreda u rehabilitaciji.

Visoko i nisko frekventne struje, eksponencijalne, jednosmerne-galvanske, naizmenične-interferentne struje, ultrazvučna masaža i elektrostimulator koriste se u smislu stimulacije krvnih sudova i dubljih tkiva, za bržu resorpciju toksina, za poboljšanje metabolizma i u cilju smanjenja bola i upala.

Magnetna terapija – primena visoko frekventog magnetnog polja u svrhu lečenja. Koristi se za brže zarastanje preloma, bolna stanja, cirkulatorne probleme i kod ginekoloških oboljenja.

Parafinoterapija podrazumeva primenu toplote u svrhu lečenja. Tretman parafinom smanjuje hroničnu bol u zglobovima i opušta mišiće i poboljšava protok krvi na tretiranom području. To povećava raspon pokreta za osobe s artritisom. Nakon parafinoterapije koža na tretiranom području postaje glatka i omekšana.

Peloid, lekovito mineralno blato, upotrebljava se u vidu pakovanja u zdravstvene i u kozmetičke svrhe.

Banja Junaković poznata je po odličnoj ponudi, te se lako može naći ono što svakom gostu odgovara.

Na raspolaganju gostima je i mini spa i wellness centar sa finskom saunom, boditerm kabinom, hidromasažnom kadom, tuševima doživljaja i tepidarijumom. Nakon dvosatnog boravka u spa i welnes centru ,kada su telo i mišići opušteni, masaža predstavlja savršen završetak.

Masaža se vekovima koristi u svrhe lečenja mnogih oboljenja. U kombinaciji sa aromatičnim uljima deluje opuštajuće na organizam, smiruje i oslobađa telo stresa. Čestom primenom, dovodi do poboljšanja cirkulacije, revitalizuje organizam, stimuliše stvaranje hormona sreće, i time dovodi do poboljšanja raspoloženja.

U sklopu objekta je veliki restoran sa 450 sedišta i restoran “Galerija”, kapaciteta 50 osoba, “alla carte” restoran savremenog dizajna koji ispunjava Vaše najistančanije zahteve i zamisli. Pogodan je za manje proslave, rođendane, venčanja, seminare, prezentacije itd.

Sa celokupnom ponudom možete se upoznati na stranicama sajta Banje: www.banja-junakovic.rs

 

Pročitajte još