PETROVDANSKA RAŽNJIJADA

Ova manifestacija se tradicionalno održava svake godine na Petrovdan, 12. jula, u organizaciji udruženja „Petar Kočić“ iz Apatina. Lokacija održavanja ovog događaja je livada u ulici Nade Dimić, u Apatinu, u kraju grada, u narodu poznatom kao „Mala Bosna“.


Na Petrovdan se ovde odvija bogat kulturno-umetnički i zabavni program koji podrazumeva sportske susrete (mali fudbal), nastupe pevačkih i folklornih grupa, dok se dugo u noć posetioci zabavljaju u podignutim šatorima uz živu muziku i piće. Tokom dana brojna društva, udruženja, grupe prijatelja i gostiju iz celog sveta, polako zauzimaju svoja mesta i kreće se sa ražnijadom pri čemu se celim krajem grada širi miris pečenja. Kako bi se prekratilo vreme dok jelo ne bude gotovo, prisutni se zabavljaju na brojne načine, čime se običaji i zavičajne tradicije prenose sa kolena na koleno. Tako imamo takmičenje u tradicijalnoj igri „Kapanje“, gde se traži novčić, zatim takmičenje kosaca, kome prethodi prikaz tradicionalne kosidbe sa narodnim nošnjama i tradicionalnim gastronomskim specijalitetima (pite, kolači, rakija), kojima žene uz pesmu opslužuje kosce.

kosci apatin
Za udruženje „Petar Kočić“, 12. jul je samo finalni i centralni dan obeležavanja Petrovdana. Tokom cele nedelje sprovode se i brojne druge aktivnosti kao što su izložbe ili tradicionalni turnir u kuglanju.

prelo apatin
Rad ovog udruženja se, pored Petrovdanskih dana, odvija tokom cele godine, pa se tako poslednjeg vikenda avgusta odlazi u rodno mesto Petra Kočića – Stričiće, na Kočićev zbor. Već godinama u nazad autobus Apatinaca, putuje u ovo mesto i upoznaje njegovu okolinu i ljubazne domaćine, pa su tako ovom prilikom posećene: Crkva u Stražicama, Crkva u Dragoraju, zatim Gornji Graci, Martin Brod, Janjske otoke kod Šipova, etno selo Zelenovac i mnoga druga mesta ovog kraja. Takođe u novembru, uz godišnju skupštinu udruženja „Petar Kočić“ organizuje se i „Krajiško prelo“.

pevačka grupa petar kočić apatin


Ovo udruženje je i:
• nosilac oktobarske nagrade opštine Apatin
• domaćin odigravanja predstave Zvezdara Teatra i Narodnog pozorišta iz Banja Luke „Jazavac pred sudom“ (sa Petrom Kraljem), koje je u Apatinu održano odmah nakon premijera u Beogradu i Banja luci
• organizator Etno-izložbe
• organizator izložbe slikara iz Bosne i Hercegovine u apatinskoj galeriji „Meander“
• domaćin pozorišne predstave „Voz“ Amaterskog pozorišta iz Sivca
• izdavač zbornika „Udruženje Petar kočić“
• osnivač muške pevačke grupe
• organizator domaćinstva za preko 100 dece sa Kosova i Metohije koje su posetile Apatin
• donator nagrade za najbolje studente i đake


Svi zainteresovani za saradnju sa udruženjem Petar Kočić ili za učešće na Petrovdanskoj ražnjijadi ili nekom drugom događaju u organizaciji ovog udruženja mogu da se jave na broj telefona 063 853 1987.

Galerija

Ostala dešavanja