Biciklistička ruta Titov dvorac

Ruta dužine oko 40km. Za sam prolazak rutom, potrebno je nešto više od 3 sata vožnje biciklom, ali će vas sva mesta kod kojih možete stati, odmoriti i uživati, zadržati mnogo duže, pa ovu rutu možete planirati i kao celodnevnu. Ruta "Titov dvorac" obuhvata vožnju gradom, obalom Dunava, prirodnim rezervatom “Gornje Podunavlje” i lovištem. Imaćete priliku da prođete i pored istorijski važnih objekata, a bunar sa ”vodom koja gori” će vam pokazati koliko priroda može da bude misteriozna i fascinantna.

Ruta je delom pokrivena asfaltom, dok je deo kroz specijalni rezervat zemljani, ali sasvim dobar za vožnju, izuzev u kišnim uslovima.

START: Polazna tačka ove rute je Apatinska Marina.

• Međunarodna marina nalazi se na 1401. kilometru Dunava, u zimovniku, stotinak metara od glavnog vodotoka reke. U okviru marine nalazi se 400 vezova na vodi, svaki ima struju vodu i osvetljenje. U Marini su takodje smešteni i: 8 studio-apartmana, 145 kabina za opremu, benzinska pumpa s mostom i pontonom za tankovanje plovila na vodi. Komforni uslovi boravka u marini upotpunjeni su ponudom restorana, tako da vam polazna tačka može biti i idealno mesto za doručak ili prvu, jutarnju kafu sa pogledom na Dunav.

STOP 1: Pravoslavni hram “Sabor svetih Apostola”

• Samo 1,5 km od apatinske marine, dolazite do Pravoslavnog hrama “Sabor svetih apostola”. Ovaj hram se nalazi uz gradsko šetalište na samoj obali Dunava. Gradnja hrama započeta je 1998. godine. Ovaj velelepni pravoslavni hram izgrađen je u duhu stare srpske tradicije i čuvenog srpsko-vizantijskog stila. Hram je izgrađen od apatinske silikatne opeke i oslikan prelepim freskama majstora fresko-slikarstva.

hram
Nastavivši nasipom, koji je i sam istorijski važan za grad, jer je napravljen kako bi sprečio velike poplave koje su pogađale Apatin, ulazite u prirodni rezervat „Gornje Podunavlje“. Vožnja koja sledi nasipom, duga je oko 12 km, a daće vam priliku da vidite sve prirodne lepote koje rezervat pruža. Na nekoliko mesta, na desnoj strani nasipa imaćete priliku da se spustite do Dunava, rukavaca i bara (Mišvald, Lavač, Crna bara, Osimica bara, Zverinjak...), a velike su šanse da ćete sresti i veliki broj divljih životinja, poput jelena, divljih svinja ili brojnih vrsta ptica od kojih su mnoge izuzetno retke i nalaze se na crvenoj listi zaštićenih vrsta. 

STOP 2: Lovačka kuća “Mesarske livade” ("Titov dvorac")

Nakon prolaska nasipom, koji će vas sigurno zadržati mnogo više nego što ste planirali, doći ćete do lovačke kuće službenog naziva “Mesarske livade” ili u narodu poznatijeg “Titov dvorac”.
• Lovačka kuća "Mesarske livade" se nalazi u srcu lovišta. Smeštaj lovaca-turista obezbeđen je u jednoj jednokrevetnoj, dve dvokrevetne i dve trokrevetne sobe. Svaka soba ima sopstveno kupatilo. O komforu gostiju se staraju domaćini lovačke kuće.

titov dvorac

Ovde se vaša vožnja nasipom završava i silaskom sa njega dolazite na asfaltni put koji prolazi krog gustu šumu, veoma bogatu različitim vrstama divljači.


Nakon nekoliko kilometara vožnje kroz šumu, dolazite kapije kroz koju izlazite iz lovišta.


Ruta dalje prolazi kroz delove šume i velikie poljoprivredne zasade ispresecanim kanalima bogatim ribom i pticama. 

STOP 3: Raskrsnica za Ribarevo

Posle 20ak km vožnje od startnog mesta, a oko 5 km od lovačke kuće “Mesarske livade” dolazite do velike raskrsnice gde ćete se opredeliti da li ćete vožnju nastaviti levo ka naseljenom mestu Apatin ili ćete avanturu produžiti za 7-8 km u desno ka naselju Ribarevo i Arteškom bunaru sa vodom koja “gori”
Mi ćemo vas svakako savetovati da idete desno, gde ćete nakon 2,3 km doći do Ribareva, malog naselja poznatijeg kao Veliki Salaš.

raskrsnica

STOP 4: Ribarevo (Veliki salaš)

• Malo naselje sa tek 30ak stanovnika ima veliki istorijski značaj za grad i okolinu, s obzirom da je baš ovde sačuvano kompletno imanje veleposednika Valentina Fernbaha, stari klasicistički dvorac izgrađen 1887. godine i ogroman arboretum retkih stabala donetih zajedno sa divljim životinjama i etnološkim materijalom sa putovanja u Africi.

Ribarevo ćete napustiti tako što ćete iz naselja izaći putem koji vodi pokraj fudbalskog stadiona FK Jedinstvo Ribarevo, prolazeći kroz stari, veliki drvored. Prateći asfaltirani put stićete do naredne zaustavne tačke.

STOP 5: Arteški bunar sa sumpornom vodom

Samo 4,5 km vožnje prema gradu od Ribareva, naićete na stari arteški bunar, izvor sumporne vode, poznatiji kao “Bunar koji gori”, danas uređen u izletište. 


• Izvor sumporne vode je načinjen dvadesetih godina XX veka pri bušenju arteških bunara na imanju porodice Fernbah. Veruje se da sumporna voda ima višestruka lekovita dejstva. Temperatura vode na samom izvoru je 21.7 stepeni celzijusa. Još jedna specifičnost ovog izvora je voda koja gori kada joj se prinese plamen. Ova pojava nastaje zbog mešavine gasova koje izlaze sa vodom.


Ovo je ujedno i poslednja tačka na ruti nakon koje ostaje 7,5 km lagane vožnje, prolazak kroz industrijsku zonu i povratak u Apatin.

Galerija

Pogledajte još