Apatinski alaski paprikaš

Apatinski riblji paprikaš je čuveno jelo karakteristično za Apatin.

Fizionomija reke Dunav u području kod Apatina (brojni rukavci, meanderi, mrtvaje)  i neophodnost stalnog kretanja i boravka u improvizovanim kampovima, koje zahteva ribarstvo, učinili su da osnovno jelo ribara mora da bude spravljeno u prirodi, da se relativno brzo sprema, da se koriste jednostavni i lako dostupni začini i da je osnovni sastojak njima najdostupnija riba. Dakle, veoma često spravljenje ovog jela, u kombinaciji sa prirodnim uslovima podneblja, koji već vekovima obezbeđuju sveže i kvalitetne sastojke, ali i inspirišu kulinarske majstore, učinili su da je ovo postalo tradicionalno jelo kome se pronašla čarobna formula i koje je najslađe tamo gde je i nastalo, u Apatinu.

RECEPT  ZA  APATINSKI  ALASKI  PAPRIKAŠ

SASTOJCI:

- 2,5 kg očićenog šarana (po želji do 200g, štuke, soma, mrene...);
- 300 g crnog sitno seckanog luka;
- 2 supene kašike slatke mlevene paprike,
- 1 kafena kašika ljute mlevene paprike;
- 1,5 dcl kuvanog paradajza;
- 2 kašike soli;
- 2-3 sušene paprike-feferone

VREME POTREBNO ZA PRIPREMU:
2 sata

NAČIN PRIPREMANJA:

-Očišćenu i isečenu ribu posoliti i ostaviti da odstoji najmanje 1 sat. Za to vreme očistiti i što sitnije iseći crni luk i dodati ga ribi,a odmah se mogu ubaciti i cele feferone. U kotlić dodati 3,5l hladne vode i pristupiti kuvanju. Kada paprikaš proključa, dodati mlevenu papriku i strogo voditi računa da pena, koja se stvorila pri kuvanju, ne iskipi iz kotlića. Sastojci u kotliću se nikada ne mešaju, nego se svaki put kotlić zarotira, da čorba ne bi izašla.


-5 min.nakon početka kuvanja, dodavati kuvani paradajz postepeno. Paprikaš mora konstantno da ključa oko 35 min, bez prestanka. Riblju mleč, ili ikru dodati 10 min pred kraj kuvanja paprikaša.

-Da bi paprikaš bio što ukusniji, najbolje ga je kuvati u kotliću na otvorenoj vatri, koju daje višegodišnje suvo drvo crvene vrbe.

-Paprikaš poslužiti topao s domaćim rezancima.

Recept sastavio:
Željko Barać- jedan od najboljih kuvara  ribljeg paprikaša u Apatinu, čije vitrine krase pehari sa mnogih takmičenja.

Galerija