Duh starih vremena i dunavskih alasa

11:00 Dobrodošlica u Gradskoj kući

Upoznavanje sa Apatinom u Gradskoj kući, dragulju secesionističke arhitekture iz 1909. godine. Posetioci će u bogato ukrašenoj skupštinskoj sali čuti osnovne informacije i kratku istoriju mesta.

11:30 Šetnja gradom

Nastavak priče u šetnji ulicom Srpskih vladara. Poseta Crkvi Uznesenja Marijinog (18. vek), u kojoj se nalazi kip Crne bogorodice, jedini takav u Srbiji. Poseta suvenirnici Turističke organizacije, Trgu Nikole Tesle i gradskom parku. Dolazak do Apatinske pivare, jedne od najstarijih (1756.) i najvećih pivara u regionu. Ulazak u autobuse i prevoz do Apatinske Marine.

12:45 Vožnja Dunavom

Vidite Specijalni rezevat prirode Gornje Podunavlje, „Evropski Amazon“ na najspektakularniji način – sa samog Dunava. Ovo područje neverovatnog biodiverziteta dom je za 70% svih vrsta ptica u Srbiji i preko 100 vrsta životinja. Vožnja traje 40 minuta, u dve grupe (brodić „Apatinka“ prima 25 osoba). Drugoj grupi je na raspolaganju restoran Marina za osveženje.

14:30 Ručak na alaski način

Ručak u restoranu „Stari Šaran“ – preporuka je riblji meni sa Apatinskim ribljim paprikašašem, unikatni alaski specijalitet ovog kraja, ili riblja čorba sa pečenom ribom i salatom. Apatinski riblji paprikaš se sprema u kotliću na živoj vatri, a služe se prvo čorba i testo, a zatim riba (najčešće šaran) pa je ovaj specijalitet predjelo, čorba i glavno jelo u jednom.

16:00 Šetnja do pravoslavnog hrama

Kratka šetnja dunavskim kejom sa posetom pravoslavnom hramu „Sabor svetih Apostola“. Ulazak u autobuse.

 

16:30 Građanska kuća „Margita“

Osetite duh starog građanstva u kući „Margita“. Brojni eksponati sa početka 20. veka krase prostrano dvorište, a kuća je opremljena originalnim nameštajem. Moguće osveženje domaćim sokom, rakijom i likerom. Nakon posete ulazak u autobuse i polazak kući.

Napomena

U slučaju zauzetosti sale skupštine opštine, ili loših vremenskih uslova koji bi sprečili vožnju brodićem (ili u skladu sa željama posetilaca), preporučujemo posetu Muzeju Podunavskih Nemaca. Muzej je smešten u Crkvi Srca Isusovog, a poseduje jednu od najvećih zbirki sakralnih predmeta u regionu, kao i impozantnu biblioteku sa 40 hiljada knjiga, rukopisa i dokumenata.

Galerija

Pogledajte još