Pobednik zlatnog kotlića na 59. Apatinskim ribarskim večerima

14.07.2023.

Sumirajući utiske sa ovogodišnjih, 59. Apatinskih ribarskih večeri, imali smo želju upoznati pobednika Zlatnog kotlića. Gosti iz Hrvatske, Zvonko Barić i Zoran Toprek, a koji su osvojili drugo i treće mesto, već su nam iz prethodnih godina poznati sa pobedničkih postolja Zlatnog kotlića, ali ne i gospodin Milivojević iz Šajkaša. Evo šta smo saznali...

Advokat u penziji, Milivoj Milivojević, iako na pragu osme decenije, i dalje aktivno obavlja advokatske poslove. Kancelarija mu se nalazi u Šajkašu, opština Titel, a pored tridecenijskog bavljenja advokaturom, ovaj simpatičini gospodin veliki je ljubitelj prirode, reke, ribolova, ribe i ribljih specijaliteta.

Šezdesetdevetogodišnji Milivojević  pretežno kuva riblju čorbu, ali i paprikaše. Iako nije iz kuvarske branše, desetine različitih članova žirija na brojnim takmičenjima u kojima je uzeo učešće birali su upravo njegove kotliće za najbolje.

Kuvanje, pored pecanja – naročito štuke, u čemu je takođe neprikosnoven, Milivojev je hobi i strast, a kako smo uspeli otkriti iz veoma prijatnog razgovora sa njim, i privatno se čvrsto drži ponašanja po advokatskom kodeksu. Kaže da ne ide u kafane, ne pije i ne puši, te verujemo da i to doprinosi njegovom istančanom čulu ukusa, a koji su i drugi prepoznali.

Nakon što su se slegli utisci po osvajanju Zlatnog kotlića u Apatinu, Milivojević otkriva koja je tajna njegovog ribljeg paprikaša:

„Imao sam samo svežeg šarana i koristim određenu papriku iz Bezdana. Poenta je u čulu ukusa. Vodim računa da odmereno procenim situaciju gde se takmičim i kako se takmičim. Ne trpam puno paprike, zaleđenu ribu ili soma. Ne preterujem u začinima, ipak se kuva riba, ne paradajz čorba. U svemu se mora pronaći prava mera“, smatra naš sagovornik.

Iako riblji paprikaš kuva ređe nego riblju čorbu, Milivoj je upravo za paprikaš prošle godine osvojio treće mesto na nivou Vojvodine, kada su se u Gaju kod Kovina nadmetali kuvari iz cele pokrajine.

Bili smo iznenađeni kada smo saznali da gospodin Milivojević ima preko sto nagrada kada je kuvanje ribljih paprikaša i čorbi u pitanju. Ipak, izdvojio je njih nekoliko.

„Naravno da mi je sad Zlatni kotlić jedan od najdražih, naročito zato što sam potpuno neplanski uzeo učešće na tom takmičenju. Zapravo sam sa suprugom, ćerkom i unukom bio u Banji Junaković, mada smo bili smešteni privatno u gradu, i ćerka me je prijavila. Bila bi mi čast i da sam samo ušao u finale ovako prestižnog takmičenja, kamoli da pobedim, a prvi put sam tu.  Toliko je lepo sve bilo organizovano, prezadovoljni smo“, izjavio je naš sagovornik i dodao:

„Moram da izdvojim da mi je velika čast bila pobediti i u Beogradu na Fiš festu, gde je među članovima žirija bio i čuveni Steva Karapandža. Ipak, svako takmičenje specifično je po nečemu i značajno za mene“, iskren je ovaj advokat.

Između ostalog, Milivoj je pet godina za redom pobeđivao u opštini Žabalj, u Sremu takođe, na Danima Dunava u Banoštoru, na brojnim takmičenjima u celoj Vojvodini godinama unazad uzimao je neko od prva tri mesta, a kako nam je otkrio, za sve je zaslužna i njegova supruga, koja mu pruža bezrezervnu podršku i uvek ga prati u svemu.

„Da biste imali uspeha u životu, morate imati osam godina mlađu suprugu koja vas voli“, kroz osmeh je izjavio naš sagovornik, te dodao kako mu je porodica generalno uvek glavni pokretač.

„Ponosni sam otac ćerke kojoj sam preneo ljubav ka advokaturi. I ona je budući advokat, ostao joj je još pravosudni, pa da me odmeni, da malo i ja odmorim glavu, da se posvetim unuku Pavlu kog mi je podarila i da nastavim uživati u pecanju, kuvanju i ostalim svakodnevnim stvarima koje delim sa svojom suprugom.“

Za sam kraj, pitali smo ga da li ima nameru da nastavi da se takmiči i da li mu smetaju negativni komentari kada pobedi.

„Ako Bog da zdravlja, sigurno je da ću se još takmičiti, ali to ne volim da planiram. A što se komentara tiče, ja uvek kažem, ko gubi, ima pravo da se ljuti“, zaključio je.

Pročitajte još