Delegacija opštine Apatin prezentovala Apatinski alaski paprikaš

19.09.2017.

Povodom internacionalnog, gastronomskog festivala Brodeto koji se održava u italijanskom gradu Fano delegacija opštine Apatin je predstavila lokalni, tadicionalni specijalitet Apatinski alaski paprikaš. Ovom posetom Apatin se odužio domaćinima iz Fana, koji su pre nekoliko meseci držali prezentaciju njihovih specijaliteta na 54. Apatinskim ribarskim večerima.

brodetto apatin

Predstavnici Apatina su u zvaničnom delu programa pripremili jedan kotlić kao prezentaciju postupka od same pripreme sastojaka do skidanja sa vatre, dok se uporedo kuvao i veliki kotlić za 50 porcija namenjenih degustaciji. Pored same pripreme, predstavnik TO Apatin - Gojko Grbić je prezentovao i istorijat ovog specijaliteta. Svi prisutni su bili oduševljeni, pa je Apatincima stigao poziv da budu  gosti sličnog festivala u Valensiji u Španiji. Pored paprikaša, prezentovani su i drugi riblji specijaliteti poput riblje paštete i marinirane ribe.

Pored učešća u zvaničnom programu apatinska delegacija je bila i gost predstavnika lokalne samouprave i organizatora festivala gde su po običaju razmenjeni prigodni pokloni. Na ovom susretu, pored prijateljskih razgovora i razmene iskustava u organizovanju gastronomskim manifestacija, tema razgovora je bila i mogućnost investiranja italijanskih privrednika u opštinu Apatin, o čemu će se više pažnje posvetiti u budućem periodu. Konstatovano je da naša opština nudi povoljne mogućnosti za investiranje o čemu svedoče i već prisutni italijanski preduzetnici u Apatinu.

delegacija

Pročitajte još