U SRP Gornje podunavlje završen prvi deo projekta „Apatin – moj grad“

30.05.2018.

Jučerašnjim izletom apatinskih srednjoškolaca u SRP Gornje podunavlje, završen je prvi deo projekta. Obišli smo sva sela opštine Apatin, sam Apatin u dva navrata i okolinu Apatina.

Prva tačka na kojoj smo se zaustavili bila je izvor sumporne vode u apatinskom ataru. Izuzetno atraktivna lokacija, sa vodom bogatom sumporom koja može bukvalno da gori, decenijama je bila zapuštena i devastirana. Trenutno se radi na obnovi i uređenju ovog lokalieteta sa ambicijom da postane jedno od punktova za turiste bicikliste na proputovanju kroz Evropu.

Nastavk puta odveo nas je do Ribareva i kompleksa objekata današnje kompanije Delta a nekadašnjeg PIK-a Jedinstvo Apatin. Ovde smo se upoznali sa stadionom lokalnog fudbalskog kluba Jedinstvo, sa upravnom zgradom kompanije – nekadašnjom letnjom rezidencijom veleposedničke porodice Fernbah i sa lokacijom gde je nekada stajao još jedan porodični dvorac, a koji je početkom 20. veka imao čudnu sudbinu da završi kao građa jednog poznatog apatinskog postrojenja. Čuli smo i o zloj sudbini Valentina Ferbaha mlađeg, pasioniranog lovca koji je u našu opštinu dovodio i brojne žive životinje sa afričkog kontinenta, pa tako postoje fotografije sa kamilama u selu Sonta.

Posle prvog dela izleta zasnovanog na istorijskim pričama i činjenicama uputili smo se u prirodu. Prošavši pokraj lovačke vile Mesarske livade („Titov dvorac“) došli smo do početka pešačke staze na lokalitetu Besterment. Uživali smo u prirodi, slušali o crnoj rodi, ritskom jelenu, retkoj orhideji, videli po neku divlju svinju i hranilište za orlove belorepane.

Povratak u Apatin je obezbeđen brodićem Apatinka gde su đaci uz prijatnu muziku i osveženje mogli da nauče nazive i zanimljivosti brojnih dunavskih rukavaca, meandera, zaliva, ada i drugih lokacija.

Nakon interesantnog ali zanimljivog dana, kako priliči boravku na Dunavu, ručao se prepoznatljivi specijalitet i brend ovog područja Apatinski riblji paprikaš.

Pročitajte još