3. dan projekta „Apatin – moj grad“

05.04.2018.

Dana kada smo svoj edukativni izlet započeli na dunavskoj obali pokraj pravoslavnog hrama obradovalo nas je sunce i lepo vreme.

U uvodnim izlaganjima saznali smo nešto o simbolici lokacije na kojoj je izgrađen hram Sabor Svetih apostola, šta je specifično u tome što se Apatin nalazi na 1401. km toka Dunava. Takođe, saznali smo kada je počela izgradnja hrama i iz kog je poznatog, srpskog manastira donešen kamen temeljac. Posetom unutrašnjosti Sabora Svetih apostola čuli smo i brojne detalje oko oslikavanja unutrašnjosti, rasporeda freski, ali i o nekim ambicijoznim projekatima, vezanim za crkvu, koji postoje na papiru a čija bi realizacija mnogo značila za opštinu Apatin.

Nakon posete hramu nastavili smo duž dunavske obale do centrale šumske uprave Apatin gde smo upoznati sa postojanjem nekadašnje fabrike ribe kao i sa idejama i željama vezanim za adaptaciju tog objekta. Na istom mestu smo čuli i šta je danas nekadašnja gostionica „Fuderer“, kakav je značaj imala za esnaf ribara i šta je preteča današnjih ribarskih večeri.

Sledeća lokacija za posetu bila je Crkva Uznesenja Marijinog. Unutrašnjost ovog objekta je pozitivno iznenadila sve prisutne, od kojih su samo retki imali priliku da ga ranije posete. Ovde smo videli nadaleko poznatu statuu Crne Madone, zatim statue Svetog Petra i Pavla, koje je crkvi donirao već pomenuti ribarski esnaf, ali smo čuli i o oslikavanju unutrašnjosti, zatim o jedinici mere bečkim hvatima i interesantnu, ljubavnu ali neproverenu priču oko zamene tehničkih projekata crkava u Apatinu i Bačkom Monoštoru.

Sledeći objekat iz plana posete gotovo niko od prisutnih do tada nije posetio. Radi se o jevrejskoj sinagogi u ulici Ognjena Price. Pored interesante priče o dolasku i načinu života jevrejske zajednice u Apatinu, učesnici projekta su mogli videti i ritualno kuputalo kao i svetski poznat mural izuzetne vrednosti koji krasi tavanicu ovog zdanja. Priča o jevrejskoj zajednici se nastavila i na samom obodu Apatina, u Radničkoj ulici gde se nalazi jevrejsko groblje koje smo takođe posetili.

Nakon još jednog iscrpnog ali zanimljivog dana svi učesnici projekta su se okrepili na Harčaš čardi gde se uz pečenu ribu uživalo u prirodi i toplom vremenu.

Pročitajte još