Dan Dunava u Apatinu, 2017. godine

30.06.2017.

Međunarodni dan Dunava se obeležava u 14 evropskih zemalja dunavskog sliva. Od 2004. godine, kada je zvanično doneta odluka da se ovaj dan proslavlja, opština Apatin je u većoj ili manjoj meri, povremeno organizovala različite događaje u čast Dunava. Ove 2017. godine po prvi put je ustanovljen celodnevni program, baziran na raznovrsnim aktivnostima, uglavnom namenjenim deci.

Po unapred utvrđenom planu program je trebao početi od 10h u sklopu javnog preduzeća za upravljanje pristanom i marinom u Apatinu. Međutim, nepredvidljivo letnje vreme je donelo oluju sa velikom količinom padavina što je uzrokovalo odlaganju početka programa.

Deca različitih uzrasta, podeljena u dve grupe su svoj „dunavski dan“ otpočela crtanjem likovnih radova na temu reke Dunav i prirode koja je okružuje. Nakon kreativnog izražavanja jedni su pristupili aktivnostima u igraonici na otvorenom gde su kroz zabavu naočili mnogo  važnog za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa. Takođe deci je prezentovana i ronilačka oprema što im se posebno dopalo. Druga grupa je otišla na vožnju brodićem Apatinka.

Nakon ukrštanja grupa došao je i finalni deo, sokići, klopa i proglašenje najlepših crteža čiji su kreatori dobili nagrade u vidu školske opreme i suvenira opštine Apatin. Specijalizovani žiri za ovu priliku činili su predstavnici WWF-a (Svetskog fonda za zaštitu prirode) i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

A pomenuti „žiri“ u sastavu Duška Dimović (direktor WWF za Srbiju) i Biljana Panjković (Pokrajinski zavod za zaštitu prirode) se u Apatinu našao radi stučnog predavanja na temu rezervat biosfere Bačko Podunavlja koji je ovog meseca ustanovljen od strane UNESCO-a.

Nastavak programa se odvijao u poslepodnevnim časovima na dunavskom šetalištu kod pravoslavnog hrama.

Od 17h izloženi su radovi koje su deca istog jutra slikala u apatinskoj marini.

Istovremeno je kraj ugostiteljskog objekta Royall D otpočelo kuvanje apatinskog alaskog paprikaša za šta su bila zadužena deca.

Pravi štimung i atmosferu su održavali muzičari iz skupine Dunavski biseri.

Dok je veselje u čast našeg moćnog Dunava uveliko trajalo, rekom su krstarile brodice „Apatinka“ i plovni objekat šumske uprave koji su besplatno vozile sve prijavljene građane.

Kada je sat otkucao 19h znak je bio da se zvanično u funkciju stavlja i Dunavski eko park sa igralištem za decu, solarnim panelima, mestom za odmor i ostavljanje bicikala. Otvaranje je praćeno dobrom žurkom uz DJ-a, zvuke saksofona i brojne osvežavajuće napitke kompanije Coca-colla.

Sa zalaskom sunca, počela je projekcija u bioskopu na otvorenom, a prikazivao se film o prirodi „U divljini“. Nakon njegovog završetka, zvanično je završen i celodnevni program.

Na Apatinu ostaje da iz godine u godinu sve više radi na obeležavanju ovog dana i da svojim građanima prenosi važnost očuvanja Dunava i prirode uopšte, a građanima ostaje da svaki dan, svih 365 dana u godini slave ovu reku i privilegiju što žive pored nje!

Pročitajte još