Apatin - priča koja čeka da vam bude ispričana

31.08.2020.

Poslednjih nekoliko godina opština Apatin sve je poželjnija destinacija na turističkoj mapi Vojvodine i Srbije uopšte.

Oština Apatin ima takav geografski položaj da ima zaista veoma raznovrsnu turističku ponudu. 

Turistički potencijali koji izdvajaju opštinu Apatin su bazirani na tri najbitnije stvari, a to su reka Dunav sa priobaljem, termomineralni izvori i multikulturalnost. Postoji u Vojvodini još opština i gradova koji imaju slične potencijale, ali gotovo nigde nisu objedinjeni svi ovi potencijali kao u Apatinu.

 

Pored prirodnih potencijala i onoga što je “dato” Apatinu, u poslednje vreme se sve više ulaže u turizam i razvijanje turističkih potencijala Apatina, pa tako danas, kompleks bazena Banje Junaković izgleda uređenije i bolje nego ikada sa renoviranim unutrašnjim wellness i spa programom.

 

 

Pored Banje Junaković, u blizini Apatina se nalazi još jedan biser prirode koji ne biste smeli porpustiti prilikom posete našem gradu - Specijalni rezervat prirode “Gornje podunavlje”!

Najbolji pogled i doživljaj Gornjeg podunavlja je svakako sa samog Dunava. U te svrhe se organizuju plovidbe brodićem kroz rezervat, što zaista predstavlja poseban doživljaj za sve koji su iskusili. 

 

 

Boravak u apatinu možete nastaviti obilaskom znamenitosti u samom gradu. Kao što smo i napomenuli, Apatin se diči svojom multikulturalnošću, a sam grad je svedok istorije i raznih kultura koje su naseljavale i koje i dalje naseljavaju grad. 

 

Da bste osetili i oživeli kako je izgledao građanski život vojvođanskih porodica, treba posetiti nemačku kuća “Margita”. Prva kuća na ovom mestu datira još iz 1875. godine, dok je sadašnji izgled kuća poprimila pre nešto više od  90 godina - 1929. godine. 

 

 

Ono što takođe treba napomenuti i posetiti kada ste u Apatinu, jeste da se u ulici Srpskih vladara nalazi jdan od najstarijih primeraka trnovog drveta visok preko 15 metara. Pretpostavlja se da datira još iz 1795 godine.

 

 

Postoji još mnogo znamenitosti, svedoka kulture i istorije ovog podunavskog gradića, ali i darova prirode koji ponosno odolevaju vremenu i čekaju da budu otkriveni i da vam ispričaju svoju priču.

Nema sumnje da će vas Apatinska priča zaintrigirati i pokrenuti da saznate još više o ovom mestu i ljudima koji su živeli i žive u njemu.

Vidimo se u Apatinu.

Pročitajte još