ВАЊА ГРБИЋ - СТРАСТ ПРЕМА РИБОЛОВУ И ЉУБАВ ПРЕМА АПАТИНУ

28.01.2021.

Чест посетилац општине Апатин годинама уназад је прослављени одбојкаш и репрезентативац Србије Владимир Вања Грбић. Викенд који је за нама, само је један у низу које је провео на пецарошким теренима Гоњег Подунавља, а по још лепих тренутака је дошао тек пар дана касније, тачније у четвртак 28. јануара. Угошћен је, као небројено пута до сада у ЈП за управљање путничким пристаном и марином Апатин, а овог пута је своје утиске о риболову и општини Апатин желео да подели са свима нама.

Моје дружење са Апатином је почело пред крај професионалне одбојкашке каријере, а са риболовом од најмлађих дана када сам ишао са стрицем и оцем. Спој са природом које сам имао као дете које је одрасло на селу је сигурно било одлучујуће да се кроз природу и риболов извучем од свих оних тешких тренутака које сам доживљавао на терену, а који су ме исцрпљивали, каже Грбић

Вања Грбић, иначе почасни члан УСР „Буцов“ из Апатина је чест гост у апатинској Марини за чији смештај каже да је најбољи.

Ви сте овде изнад чамаца, на самом Дунаву и имате фантастичан смештај. Врло приступачно, врло културно, уредно, људи изузетно љубазни, најбоља и најлепша Марина на Дунаву која једина има бензинску пумпу, тако да са чамца можете да наспете гориво. Одавде имате двадесет километара низводно и двадесет километара узводно терене. Они који су били лети овде знају шта значе „Дунавски Малдиви“. Када падне вода да се купате са децом, овде сам сваке године да уживам у томе минимум десет дана, говори наш прослављени одбојкаш не кријући задовољство што је у Апатину за који када га питају где иде, одговара: „Идем у Лику“.

apatinska marina

Захваљујући импресијама које је понео из наше општине, са њим су често долазили Војин Ћетковић, Вук Костић и бројни други пријатељи који су љубитељи природе.

Вањи Грбићу су друштво приликом разговора правили директорица ЈП за управљање путничким пристаном и марином Апатин Љиљана Крец, као и директор Туристичке организације Апатин Немања Јовић.

Љиљана Крец се захвалила на лепим речима којима је прослављени српски одбојкаш говорио о Марини, те позвала све љубитеље риболова који желе да искусе природу онако како је говорио Вања да позову рецепцију која ради 24ч, где могу да резервишу смештај.

Уз резервацију смештаја која подразумева ноћење, добиће гратис вез за свој чамац уколико дођу са њим. Цене су врло приступачне и крећу се од 1790 динара по особи у двокреветној соби. Уколико гости немају чамац или им је компликовано да га довезу, постоји могућност изнајмљивања истог са или без водича, каже директорица ЈП за управљање путничким пристаном и марином Апатин.

Грбић је у наставку разговора говорио о свом ангажовању у промоцији одбојке на песку, те нам причао и о Апатину који познаје и „ван Дунава“.

Организовао сам у Апатину завршницу турнира млађих категорија. Смештени смо били у Бањи Јунаковић, где се одржавао финални турнир, а развојни део на терену код ресторана Плава ружа. Тада ми је на памет падала и идеја да један турнир организујемо и на острву преко пута „Плаве руже“, додаје Грбић који задовољство није крио ни организацијом чувених Рибарских вечери.

О туристичкој понуди и свему оном што гости могу да искусе у нашем граду, надовезао се директор Туристичке организације Апатин Немања Јовић.

Издвојио бих пре свега капацитете Бање Јунаковић. У овим зимским месецима тамо су популарни велнес и спа третмани који су на једном изузетном нивоу, као и бројне масаже, те једна од најмодернијих куглана у овом делу Европе. У летњим месецима Бања је позната и по комплексу отворених базена, каже Јовић

Директор ТО Апатин се осврнуо и на културно историјско наслеђе које красе општину Апатин, почевши од улице Српских владара, преко Трга Николе Тесле, музејом подунавских Немаца, православним храмом који се налази на шеталишту крај Дунава, католичком црквом са раритетом црне богородице, као и свим другим наслеђем како личког тако и других народа који су овде живели или тренутно живе.

Уз Апатинске рибарске вечери постоји и нешто више од 20 манифестација које се годишње одржавају, захваљујући чему Апатин у већем делу године живи да буде интересантан не само онима који долазе да буду на Дунаву, већ и свим другим гостима, поручује Немања Јовић

На самом крају разговора, питали смо Вању Грбића, по какав улов је данас дошао у Апатин.

Ја на воду излазим прво због дружења и тај квалитет времена који проведете на води је нешто што је посебно. Не буде редак случај да видите дивљу свињу како плива или крцка шкољке уз обалу...изађете напоље и видите једну сасвим другачију реалност у односу на ону у којој живите, са одушевљењем говори Грбић

Тренутно се пеца смуђ и тако ће бити до првог марта када креће забрана. Оно што се мени свиђа јесте што овде свако може да нађе оно што жели. Имам утисак да људи који живе у Апатину нису ни свесни где живе и онога што имају. Оно што ми је жао, јесте што људи нису свесни да је на њима и да то чувају, поручује Грбић.

Прошли пут када сам био, видео сам 7 орлова белорепана који су заштићени, пре тога дивљу свињу. То су неке ствари које ја када своју децу из Београда доведем овде, они то могу да виде. Уколико будемо свесни да можемо да уживамо у природи, а уједно да изградимо однос са њом и да је чувамо, мислим да ће то и нас као људе учинити много бољима, закључују на крају приче Владимир Вања Грбић

Pročitajte još