TID regata

TID regata je najveća i najduža rečna Regata na svetu, traje 61 dan i prevesla se 2080 km rekom Dunav. Regata je veoma popularna u svetu i pored učesnika iz podunavskih zemalja ima učesnika i sa drugih kontinenata. Na regati su zastupljena deca, odrasli i starije osobe oba pola.

Svake godine 26. Juna regata kreće iz nemačkog grada Ingolštadta, a završava se 28. Avgusta U bugarskom gradu Silistri. U našu zemlju regata ulazi krajem Jula kod Apatina, a izlazi sredinom Avgusta kod Brze Palanke.

Regata je najstarija na svetu, prva je bila 1956 godine.

Organizator Regate TID kroz Srbiju je Odbor za turizam Kajakaškog saveza Srbije.

Osnovno pravilo TID-a je: plovidba Dunavom čamcima (kajak-kanu) koje pokreće čovek sopstvenom snagom po etapnim mestima koja se za svaku zemlju utvrđuju na Međunarodnoj Konferenciji.

Dnevne etape su u proseku dužine oko 43 km. U etapnim mestima Regata boravi jedan dan osim u većim i glavnim gradovima zemalja kroz koje Regata prolazi i u kojima se zadržava po 2 dana.
 

Etapnih mesta u našoj zemlji ima 14 i to su: Apatin, Bogojevo, Bačko Novo selo, Bačka Palanka, Novi Sad, Stari Slankamen, BEOGRAD, Smederevo-Jugovo, Veliko Gradište, Dobra, Donji Milanovac, Tekija, Kladovo i Brza palanka.

Galerija

Ostala dešavanja