Etno kuća Margita

Etno kuća Margita predstavlja pravi primer odlično očuvanog objekta građenog u prvoj polovini prošlog veka. Ova stara građanska kuća građena je od 1927-1929 godine, a stanjem u kom se nalazi vraća u vreme kada je građena, svakoga ko je poseti. 

Kuća je građena čuvenom apatinskom “klinger” ciglom koja je u to vreme bila dostupna samo onima sa više novca, a zanimljivo je i to da je upravo ova cigla korišćena pri gradnji brojnih objekata u Beču i Budimpešti, od kojih većina postoji i danas. Brojni eksponati iz devetnaestog veka krase prostrano, ograđeno dvorište i u velikoj meri doprinose vraćanju posetilaca u ta davna vremena. Stambeni deo kuće opremljen je originalnim nameštajem proizvedenim početkom dvadesetog veka, a izuzetan "šmek" ovim prostorijama daju unikatne kaljeve peći koje se nalaze u svakoj od njih, a pri tom je svaka i danas u funkciji.

Ovaj objekat bio je u vlasništvu porodice koja se u to vreme bavila proizvodnjom prirodnog sirćeta koje je nalazilo svoje kupce na području severne Bačke, a i šire.

Adresa: Prigrevački put 16, Apatin

Telefon: +381 0(25) 772 555, +381 0(63) 842 1621

Е-mail: males.apatin@gmail.com

Galerija

Posetite još