Etno kuća Margita

Etno kuća Margita predstavlja pravi primer odlično očuvanog objekta građenog u prvoj polovini prošlog veka. Ova stara građanska kuća građena je od 1927-1929 godine, a stanjem u kom se nalazi vraća u vreme kada je građena, svakoga ko je poseti. 

Kuća je građena čuvenom apatinskom “klinger” ciglom koja je u to vreme bila dostupna samo onima sa više novca, a zanimljivo je i to da je upravo ova cigla korišćena pri gradnji brojnih objekata u Beču i Budimpešti, od kojih većina postoji i danas. Brojni eksponati iz devetnaestog veka krase prostrano, ograđeno dvorište i u velikoj meri doprinose vraćanju posetilaca u ta davna vremena. Stambeni deo kuće opremljen je originalnim nameštajem proizvedenim početkom dvadesetog veka, a izuzetan "šmek" ovim prostorijama daju unikatne kaljeve peći koje se nalaze u svakoj od njih, a pri tom je svaka i danas u funkciji.

Prostorije u stambenom delu kuće su prelepo okrečene i ručno valjkom molovane, a posebnu čar im daju unikatne kaljave peći koje su i danas u funkciji. Tu je, takođe, i i originalno kupatilo sa kadom u vidu bazena koja se punila vodom iz velikog bojlera montiranog na tučanu pećicu pomoću koje se zagrevala voda. 

Dvorišni prostor se može koristiti za održavanje kulturno-umetničkih programa, likovnih i pesničkih kolonija kao i celodnevna druženja. U dvorišnom delu je zgrada koja je izgrađena 1875. u čujem sklopu se nalazi jedna veća prostorija koja je predviđena za boravak većeg broja posetliaca, a u istoj su izložene brojne stare fotografije, isprave, dokumenta, diplome, i slično bez kojih ambijent etno-kuće ne bi bio potpun. Takođe, može se videti i stara stolarska radionica sa mnoštvom ručnih alata i opreme iz perioda rada. 

Ovaj objekat bio je u vlasništvu porodice koja se u to vreme bavila proizvodnjom prirodnog sirćeta koje je nalazilo svoje kupce na području severne Bačke, a i šire.

Srdačni domaćini će Vam svojom gostoljubivošću i pričom o istoriji ove kuće upotpuniti osećaj kao da ste se na momenat vratili u prošlost i pomoći da osetite duh starih vremena.

Adresa: Prigrevački put 16, Apatin

Telefon: +381 0(25) 772 555, +381 0(63) 842 1621

Е-mail: males.apatin@gmail.com

Galerija

Posetite još